Schab suszony

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Składniki
 1 ¼ kg schabu wieprzowego bez kości
 ½ szklanki cukru
  szklanki soli morskiej
 3 łyżki stołowe suszonych pomidorów z czosnkiem
 3 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
 3 łyżeczki słodkiej papryki
 2 łyżeczki kolorowego świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania
1

Pierwszego dnia mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy schab samym cukrem, układamy w naczyniu i ostawiamy na 24 godziny do lodówki.

2

Drugiego dnia wylewamy wodę, która zebrała się w szklanym naczyniu a następnie mięso ponownie myjemy i osuszamy. Nacieramy schab mieszanką soli morskiej i peklowej., ponownie wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny.

3

Trzeciego dnia powtarzamy czynności – wylewamy zebraną wodę a mięso myjemy i osuszamy. Schab nacieramy pozostałymi przyprawami i ziołami i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny.

4

Po trzech dobach mięsa już znacznie ubędzie, jeśli mamy duży płaski kawałek to można go dodatkowo uformować przewiązując go sznurkiem kuchennym. Tak przygotowane mięso przekładamy do pończochy lub woreczka z gazy i wieszamy w ciepłym ale przewiewnym miejscu (ja mój schab suszyłam w kuchni przy karniszu).

5

Czas suszenia to kolejnych 7 dni, po tym czasie należy gotową już wędlinę przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje pokrojona w cieniutkie plastry.

Składniki

Składniki
 1 ¼ kg schabu wieprzowego bez kości
 ½ szklanki cukru
  szklanki soli morskiej
 3 łyżki stołowe suszonych pomidorów z czosnkiem
 3 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
 3 łyżeczki słodkiej papryki
 2 łyżeczki kolorowego świeżo mielonego pieprzu

Wskazówki

Sposób przygotowania
1

Pierwszego dnia mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy schab samym cukrem, układamy w naczyniu i ostawiamy na 24 godziny do lodówki.

2

Drugiego dnia wylewamy wodę, która zebrała się w szklanym naczyniu a następnie mięso ponownie myjemy i osuszamy. Nacieramy schab mieszanką soli morskiej i peklowej., ponownie wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny.

3

Trzeciego dnia powtarzamy czynności – wylewamy zebraną wodę a mięso myjemy i osuszamy. Schab nacieramy pozostałymi przyprawami i ziołami i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny.

4

Po trzech dobach mięsa już znacznie ubędzie, jeśli mamy duży płaski kawałek to można go dodatkowo uformować przewiązując go sznurkiem kuchennym. Tak przygotowane mięso przekładamy do pończochy lub woreczka z gazy i wieszamy w ciepłym ale przewiewnym miejscu (ja mój schab suszyłam w kuchni przy karniszu).

5

Czas suszenia to kolejnych 7 dni, po tym czasie należy gotową już wędlinę przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje pokrojona w cieniutkie plastry.

Schab suszony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *