
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, a następnie podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała.
Mascarpone ubijamy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Gdy się połączą dodajemy puree z dyni oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.
RADA: Puree dyniowe uzyskujemy piekąc obraną i pozbawioną nasion dynię do miękkości a następnie blendując ją na gładką masę.
1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy. Następnie całość żelatyny wlewamy do masy i wszystko razem dokładnie miksujemy.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą a następnie układamy na niej warstwę biszkoptów (jeśli są twarde można je namoczyć w ponczu przygotowanym np. z rozcieńczonego w wodzie likieru pomarańczowego). Na nie wylewamy masę serową i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.
Odstawiamy do stężenia
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej przegotowanej wody.
Dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy.
Wylewamy masę na sernik i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć układamy na wierzchu obrane ze skórki i pokrojone w kawałki brzoskwinie.
Przechowujemy w lodówce.
Składniki
Wskazówki
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, a następnie podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała.
Mascarpone ubijamy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Gdy się połączą dodajemy puree z dyni oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.
RADA: Puree dyniowe uzyskujemy piekąc obraną i pozbawioną nasion dynię do miękkości a następnie blendując ją na gładką masę.
1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy. Następnie całość żelatyny wlewamy do masy i wszystko razem dokładnie miksujemy.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą a następnie układamy na niej warstwę biszkoptów (jeśli są twarde można je namoczyć w ponczu przygotowanym np. z rozcieńczonego w wodzie likieru pomarańczowego). Na nie wylewamy masę serową i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.
Odstawiamy do stężenia
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej przegotowanej wody.
Dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy.
Wylewamy masę na sernik i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć układamy na wierzchu obrane ze skórki i pokrojone w kawałki brzoskwinie.
Przechowujemy w lodówce.
8 komentarzy “Sernik dyniowy na zimno”
Prezentuje się cudnie! Nawet nie powiedziałabym, że jest z dynią 🙂
Jak pysznie ten sernik wygląda 🙂 te drobinki dyni dodają mu uroku i pewnie też smaku 🙂
Sernik z dyni na zimno? Pzyznaję, pełne zaskoczenie bo zazwyczaj dynia kojarzy mi się na ciepło jednak, ale ten wygląda smakowicie bardzo
Świetny pomysł! Już czuję ten smak dyniowo-brzoskwiniowy. Poezja 🙂
Wspaniałe wygląda serniczek, myślę że bardzo ale to bardzo by mi zasmakowal
Wygląda wspaniale! ach te kolory i moja ukochana sezonowa dynia!
Wow, wygląda cudnie! Muszę wypróbować, bo naprawdę kusi, oj kusi 🙂
Robiłam kiedyś takie ciasto dyniowo-morelowe. Oj jakie to było pyszne <3 Twoje też prezentuje się niesamowicie apetycznie 🙂