Sernik dyniowy na zimno

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania1 godz. 30 min.Całkowity czas2 godz. 15 min.

Składniki masa serowa
 250 g serka mascarpone
 200 g serka homogenizowanego waniliowego
 80 g cukru pudru
 sok z 1/2 pomarańczy
 100 g puree z dyni
 14 g żelatyny/ok 6 łyżeczek
Składniki masa owocowa
 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
 200 g puree z dyni
 2 brzoskwinie
Pozostałe składniki
 1 duża paczka biszkoptów

Przygotowanie masy serowej
1

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, a następnie podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała.

2

Mascarpone ubijamy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Gdy się połączą dodajemy puree z dyni oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.

RADA: Puree dyniowe uzyskujemy piekąc obraną i pozbawioną nasion dynię do miękkości a następnie blendując ją na gładką masę.

3

1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy. Następnie całość żelatyny wlewamy do masy i wszystko razem dokładnie miksujemy.

4

Tortownicę wykładamy folią spożywczą a następnie układamy na niej warstwę biszkoptów (jeśli są twarde można je namoczyć w ponczu przygotowanym np. z rozcieńczonego w wodzie likieru pomarańczowego). Na nie wylewamy masę serową i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.

5

Odstawiamy do stężenia

Przygotowanie masy owocowej
6

Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej przegotowanej wody.

7

Dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy.

8

Wylewamy masę na sernik i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć układamy na wierzchu obrane ze skórki i pokrojone w kawałki brzoskwinie.

9

Przechowujemy w lodówce.

Składniki

Składniki masa serowa
 250 g serka mascarpone
 200 g serka homogenizowanego waniliowego
 80 g cukru pudru
 sok z 1/2 pomarańczy
 100 g puree z dyni
 14 g żelatyny/ok 6 łyżeczek
Składniki masa owocowa
 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
 200 g puree z dyni
 2 brzoskwinie
Pozostałe składniki
 1 duża paczka biszkoptów

Wskazówki

Przygotowanie masy serowej
1

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, a następnie podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała.

2

Mascarpone ubijamy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Gdy się połączą dodajemy puree z dyni oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.

RADA: Puree dyniowe uzyskujemy piekąc obraną i pozbawioną nasion dynię do miękkości a następnie blendując ją na gładką masę.

3

1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy. Następnie całość żelatyny wlewamy do masy i wszystko razem dokładnie miksujemy.

4

Tortownicę wykładamy folią spożywczą a następnie układamy na niej warstwę biszkoptów (jeśli są twarde można je namoczyć w ponczu przygotowanym np. z rozcieńczonego w wodzie likieru pomarańczowego). Na nie wylewamy masę serową i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.

5

Odstawiamy do stężenia

Przygotowanie masy owocowej
6

Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej przegotowanej wody.

7

Dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy.

8

Wylewamy masę na sernik i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć układamy na wierzchu obrane ze skórki i pokrojone w kawałki brzoskwinie.

9

Przechowujemy w lodówce.

Sernik dyniowy na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 komentarzy “Sernik dyniowy na zimno”