Sernik gotowany na makowym cieście

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania40 min.Całkowity czas1 godz. 40 min.

Składniki ciasto
 200 g maku
 ¾ szklanki mleka
 150 g cukru pudru
 4 całe jajka
 2 białka jajek
 2 łyżki kaszy manny
 2 łyżki bułki tartej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 0,5 łyżeczki sody
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki masa serowa
 ½ waniliowego mielonego sera w wiaderku
 2 łyżki miodu
 75 g masła
 3 łyżki mleka
 2 żółtka jajek
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 1 budyń waniliowy

Przygotowanie ciasta
1

Mleko gotujemy a następnie zalewamy nim mak aby go sparzyć.

2

Żółtka ucieramy z cukrem aż ten się rozpuści, dodajemy do niego pozostałe składniki i wystudzony mak.

3

Z 6 białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z masą z makiem.

4

Pieczemy w blaszce (17x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przez 30 minut w piecyku rozgrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie kroimy wzdłuż na pół.

Przygotowanie masy serowej
5

W garnku rozpuszczamy masło.

6

Ser ucieramy z pozostałymi składnikami aż te się połączą.

7

Do masła przelewamy masę serową energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, chwilę całość gotujemy aż do zgęstnienia masy.

Złożenie ciasta
8

Ciepłą masą serową przekładamy przekrojone ciasto.

9

Odstawiamy do stężenia i całkowitego wystudzenia. Oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Składniki

Składniki ciasto
 200 g maku
 ¾ szklanki mleka
 150 g cukru pudru
 4 całe jajka
 2 białka jajek
 2 łyżki kaszy manny
 2 łyżki bułki tartej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 0,5 łyżeczki sody
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki masa serowa
 ½ waniliowego mielonego sera w wiaderku
 2 łyżki miodu
 75 g masła
 3 łyżki mleka
 2 żółtka jajek
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 1 budyń waniliowy

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Mleko gotujemy a następnie zalewamy nim mak aby go sparzyć.

2

Żółtka ucieramy z cukrem aż ten się rozpuści, dodajemy do niego pozostałe składniki i wystudzony mak.

3

Z 6 białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z masą z makiem.

4

Pieczemy w blaszce (17x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przez 30 minut w piecyku rozgrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie kroimy wzdłuż na pół.

Przygotowanie masy serowej
5

W garnku rozpuszczamy masło.

6

Ser ucieramy z pozostałymi składnikami aż te się połączą.

7

Do masła przelewamy masę serową energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, chwilę całość gotujemy aż do zgęstnienia masy.

Złożenie ciasta
8

Ciepłą masą serową przekładamy przekrojone ciasto.

9

Odstawiamy do stężenia i całkowitego wystudzenia. Oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Sernik gotowany na makowym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *