
Mleko gotujemy a następnie zalewamy nim mak aby go sparzyć.
Żółtka ucieramy z cukrem aż ten się rozpuści, dodajemy do niego pozostałe składniki i wystudzony mak.
Z 6 białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z masą z makiem.
Pieczemy w blaszce (17x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przez 30 minut w piecyku rozgrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie kroimy wzdłuż na pół.
W garnku rozpuszczamy masło.
Ser ucieramy z pozostałymi składnikami aż te się połączą.
Do masła przelewamy masę serową energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, chwilę całość gotujemy aż do zgęstnienia masy.
Ciepłą masą serową przekładamy przekrojone ciasto.
Odstawiamy do stężenia i całkowitego wystudzenia. Oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Składniki
Wskazówki
Mleko gotujemy a następnie zalewamy nim mak aby go sparzyć.
Żółtka ucieramy z cukrem aż ten się rozpuści, dodajemy do niego pozostałe składniki i wystudzony mak.
Z 6 białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z masą z makiem.
Pieczemy w blaszce (17x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przez 30 minut w piecyku rozgrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie kroimy wzdłuż na pół.
W garnku rozpuszczamy masło.
Ser ucieramy z pozostałymi składnikami aż te się połączą.
Do masła przelewamy masę serową energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, chwilę całość gotujemy aż do zgęstnienia masy.
Ciepłą masą serową przekładamy przekrojone ciasto.
Odstawiamy do stężenia i całkowitego wystudzenia. Oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.