Sernik kokosowy bez pieczenia

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania1 godz. 15 min.Całkowity czas2 godz.

Składniki
 250 g serka mascarpone
 400 ml mleczka kokosowego
 150 g cukru pudru
 200 g wiórek kokosowych
 14 g żelatyny/ok 6 łyżeczek
 1 duża paczka biszkoptów
 1 tabliczka białej czekolady
 likier kokosowy

Przygotowanie
1

Mleczko kokosowe przelewamy do garnka, łączymy z wiórkami kokosowymi oraz cukrem pudrem i doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

2

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, a następnie podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała.

3

Mascarpone ubijamy z przestudzoną masą kokosową.

4

1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy. Następnie całość żelatyny wlewamy do masy i wszystko razem dokładnie miksujemy.

5

Tortownicę wykładamy folią spożywczą a następnie układamy na niej warstwę biszkoptów (jeśli są twarde można je namoczyć w ponczu przygotowanym z rozcieńczonego w wodzie likieru kokosowego). Na nie wylewamy masę kokosową i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.

6

Wierzch oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i oprószamy wiórkami.

Składniki

Składniki
 250 g serka mascarpone
 400 ml mleczka kokosowego
 150 g cukru pudru
 200 g wiórek kokosowych
 14 g żelatyny/ok 6 łyżeczek
 1 duża paczka biszkoptów
 1 tabliczka białej czekolady
 likier kokosowy

Wskazówki

Przygotowanie
1

Mleczko kokosowe przelewamy do garnka, łączymy z wiórkami kokosowymi oraz cukrem pudrem i doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

2

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, a następnie podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała.

3

Mascarpone ubijamy z przestudzoną masą kokosową.

4

1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy. Następnie całość żelatyny wlewamy do masy i wszystko razem dokładnie miksujemy.

5

Tortownicę wykładamy folią spożywczą a następnie układamy na niej warstwę biszkoptów (jeśli są twarde można je namoczyć w ponczu przygotowanym z rozcieńczonego w wodzie likieru kokosowego). Na nie wylewamy masę kokosową i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.

6

Wierzch oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i oprószamy wiórkami.

Sernik kokosowy bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 komentarzy “Sernik kokosowy bez pieczenia”