Sernik z białą czekoladą i orzeszkami na ciasteczkowym spodzie

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania2 godz.Całkowity czas3 godz.

Składniki spód
 250 g zbożowych herbatników
 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
 100 g masła
Składniki masa serowa
 1 kg białego sera
 200 ml śmietanki 36%
 1 szklanka mleka w proszku
 80 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych w karmelu
 150 g białej czekolady
 4 jajka
 ¾ szklanki cukru pudru
 1 duży budyń śmietankowy Delecta
Składniki polewa
 50 g białej czekolady
 30 g orzeszków ziemnych w karmelu
 pokrojone białe trufle

Przygotowanie spodu
1

Masło rozpuszczamy w rondelku, ciastka rozdrabniamy z orzechami i łączymy z masłem.

2

Powstałą masą wykładamy spód i boki tortownicy, a następnie wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie masy serowej
3

W rondelku podgrzewamy śmietankę , a następnie dodajemy do niej czekoladę.

4

Czekamy aż się rozpuści, dodajemy mleko w proszku dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

5

Biały ser mielimy trzy razy, dodajemy cukier i ucieramy.

6

Następnie dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników.

7

Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym jajku.

8

Orzechy mielimy w młynku i również dodajemy je do masy serowej. Gdy składniki się połączą dodajemy wystudzoną śmietankę z czekoladą.

Przygotowanie sernika
9

Tak przygotowany ser przekładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy.

10

Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 45 minut.

11

Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

12

Polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy orzeszkami ziemnymi w karmelu i pokrojonymi białymi truflowymi cukierkami.

Składniki

Składniki spód
 250 g zbożowych herbatników
 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
 100 g masła
Składniki masa serowa
 1 kg białego sera
 200 ml śmietanki 36%
 1 szklanka mleka w proszku
 80 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych w karmelu
 150 g białej czekolady
 4 jajka
 ¾ szklanki cukru pudru
 1 duży budyń śmietankowy Delecta
Składniki polewa
 50 g białej czekolady
 30 g orzeszków ziemnych w karmelu
 pokrojone białe trufle

Wskazówki

Przygotowanie spodu
1

Masło rozpuszczamy w rondelku, ciastka rozdrabniamy z orzechami i łączymy z masłem.

2

Powstałą masą wykładamy spód i boki tortownicy, a następnie wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie masy serowej
3

W rondelku podgrzewamy śmietankę , a następnie dodajemy do niej czekoladę.

4

Czekamy aż się rozpuści, dodajemy mleko w proszku dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

5

Biały ser mielimy trzy razy, dodajemy cukier i ucieramy.

6

Następnie dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników.

7

Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym jajku.

8

Orzechy mielimy w młynku i również dodajemy je do masy serowej. Gdy składniki się połączą dodajemy wystudzoną śmietankę z czekoladą.

Przygotowanie sernika
9

Tak przygotowany ser przekładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy.

10

Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 45 minut.

11

Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

12

Polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy orzeszkami ziemnymi w karmelu i pokrojonymi białymi truflowymi cukierkami.

Sernik z białą czekoladą i orzeszkami na ciasteczkowym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *