Spaghetti bolognese

Kategoria, TrudnośćPoczątkujący

Czas przygotowania20 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas50 min.

Składniki
 1 opakowanie makaronu spaghetti
 ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
 2 ząbki czosnku
 1 cebula
 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
 5 szt. pomidorów
 świeże zioła: oregano, bazylia
 pieprz, sól
 oliwa z oliwek

Przygotowanie
1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

2

Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną w kostkę cebule oraz wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

3

Gdy czosnek i cebula się zeszklą, dodajemy mięso mielone i smażymy przez ok 15 minut. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane zioła oraz pomidory i przyprawy. Dusimy całość na małym ogniu.

4

Makaron przekładamy na talerz i polewamy gęstym mięsnym sosem. Można oprószyć startym serem typu Grana Padano.

Składniki

Składniki
 1 opakowanie makaronu spaghetti
 ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
 2 ząbki czosnku
 1 cebula
 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
 5 szt. pomidorów
 świeże zioła: oregano, bazylia
 pieprz, sól
 oliwa z oliwek

Wskazówki

Przygotowanie
1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

2

Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną w kostkę cebule oraz wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

3

Gdy czosnek i cebula się zeszklą, dodajemy mięso mielone i smażymy przez ok 15 minut. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane zioła oraz pomidory i przyprawy. Dusimy całość na małym ogniu.

4

Makaron przekładamy na talerz i polewamy gęstym mięsnym sosem. Można oprószyć startym serem typu Grana Padano.

Spaghetti bolognese

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *