Spaghetti z soczewicą i grillowanymi polędwiczkami drobiowymi

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania40 min.Całkowity czas1 godz. 25 min.

Składniki
 300 g makaronu spaghetti
 1 marchewka
 10 pieczarek
 1 ½ szklanki łuskanej soczewicy (czerwonej)
 1 ząbek czosnku
 1 cebula
 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 300 ml pomidorów krojonych bez skóry
 świeże zioła: oregano, bazylia
 pieprz, sól
 oliwa z oliwek
 8 szt. polędwiczek z piersi kurczaka
 kiełki rzodkiewki

Przygotowanie
1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

2

Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

3

Gdy czosnek i cebula się zeszklą, dodajemy soczewicę i smażymy przez ok 15 minut.

4

Następnie dodajemy starte na tarce marchewkę, pomidory oraz pieczarki. Dusimy kolejne 15 minut.

5

Pod koniec smażenia dodajemy posiekane zioła oraz przyprawy. Soczewica musi być miękka ale nie powinna się całkowicie rozgotować, sos trzeba dość często mieszać aby nie przywarł i się nie przypalił, jeśli będzie taka potrzeba trzeba podlać go wodą.

6

Polędwiczki w piersi kurczaka (można użyć całych piersi ale polędwiczki są jej najdelikatniejszą częścią i dlatego polecam użyć właśnie ich) oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej, posmarowanej oliwą patelni grillowej.

7

Makaron przekładamy na talerz i polewamy gęstym pomidorowym sosem. Podajemy z grillowanymi polędwiczkami, świeżymi kiełkami rzodkiewki oraz świeżą bazylią.

Składniki

Składniki
 300 g makaronu spaghetti
 1 marchewka
 10 pieczarek
 1 ½ szklanki łuskanej soczewicy (czerwonej)
 1 ząbek czosnku
 1 cebula
 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 300 ml pomidorów krojonych bez skóry
 świeże zioła: oregano, bazylia
 pieprz, sól
 oliwa z oliwek
 8 szt. polędwiczek z piersi kurczaka
 kiełki rzodkiewki

Wskazówki

Przygotowanie
1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

2

Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

3

Gdy czosnek i cebula się zeszklą, dodajemy soczewicę i smażymy przez ok 15 minut.

4

Następnie dodajemy starte na tarce marchewkę, pomidory oraz pieczarki. Dusimy kolejne 15 minut.

5

Pod koniec smażenia dodajemy posiekane zioła oraz przyprawy. Soczewica musi być miękka ale nie powinna się całkowicie rozgotować, sos trzeba dość często mieszać aby nie przywarł i się nie przypalił, jeśli będzie taka potrzeba trzeba podlać go wodą.

6

Polędwiczki w piersi kurczaka (można użyć całych piersi ale polędwiczki są jej najdelikatniejszą częścią i dlatego polecam użyć właśnie ich) oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej, posmarowanej oliwą patelni grillowej.

7

Makaron przekładamy na talerz i polewamy gęstym pomidorowym sosem. Podajemy z grillowanymi polędwiczkami, świeżymi kiełkami rzodkiewki oraz świeżą bazylią.

Spaghetti z soczewicą i grillowanymi polędwiczkami drobiowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *