Spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami

Kategoria, , , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania30 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godz.

Składniki sos
 4 duże pomidory
 2 małe cebule
 1 ostra papryczka
 2 ząbki czosnku
 4 gałązki selera naciowego
 kilka łyżek oliwy
 sól
 świeżo mielony czarny pieprz
 1 łyżka cukru
 1 papryka
 1 młoda cukinia
Składniki klopsiki
 0,5 kg mielonego mięsa z piersi kurczaka/lub indyka
 1 małe jajko
 sól
 świeżo mielony czarny pieprz
 ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
 bułka tarta
 mąka kukurydziana
Pozostałe składniki
 opakowanie makaronu orkiszowego spaghetti
 mozzarella

Przygotowanie sosu
1

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebulkę, czosnek, ostrą papryczkę oraz gałązki selera naciowego.

2

Pomidory parzymy i pozbawiamy skórki, następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty warzyw i dusimy aż do czasu niemal całkowitego rozgotowania.

3

Pod koniec doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem i dodajemy pokrojoną w słupki paprykę oraz cukinię. Chwilę wszystko razem dusimy i zestawiamy z ognia.

Przygotowanie klopsików
4

W misce wyrabiamy mięso mielone z jajkiem, przyprawami i bułką tartą.

5

Formujemy małe, okrągłe klopsiki, obtaczamy w mące kukurydzianej i obsmażamy na złoty kolor, a następnie przekładamy do sosu.

Podawanie makaronu
6

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

7

Podajemy z aromatycznym sosem i klopsikami oraz pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Składniki

Składniki sos
 4 duże pomidory
 2 małe cebule
 1 ostra papryczka
 2 ząbki czosnku
 4 gałązki selera naciowego
 kilka łyżek oliwy
 sól
 świeżo mielony czarny pieprz
 1 łyżka cukru
 1 papryka
 1 młoda cukinia
Składniki klopsiki
 0,5 kg mielonego mięsa z piersi kurczaka/lub indyka
 1 małe jajko
 sól
 świeżo mielony czarny pieprz
 ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
 bułka tarta
 mąka kukurydziana
Pozostałe składniki
 opakowanie makaronu orkiszowego spaghetti
 mozzarella

Wskazówki

Przygotowanie sosu
1

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebulkę, czosnek, ostrą papryczkę oraz gałązki selera naciowego.

2

Pomidory parzymy i pozbawiamy skórki, następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty warzyw i dusimy aż do czasu niemal całkowitego rozgotowania.

3

Pod koniec doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem i dodajemy pokrojoną w słupki paprykę oraz cukinię. Chwilę wszystko razem dusimy i zestawiamy z ognia.

Przygotowanie klopsików
4

W misce wyrabiamy mięso mielone z jajkiem, przyprawami i bułką tartą.

5

Formujemy małe, okrągłe klopsiki, obtaczamy w mące kukurydzianej i obsmażamy na złoty kolor, a następnie przekładamy do sosu.

Podawanie makaronu
6

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

7

Podajemy z aromatycznym sosem i klopsikami oraz pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *