Suflet malinowy

KategoriaTrudnośćPośredni

Czas przygotowania40 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas55 min.

Składniki
 4 białka
 300 g malin
 1 łyżka stołowa mąki
 1 łyżka stołowa masła
 125 g cukru pudru
 2 łyżki stołowe wody
 szczypta soli

Przygotowanie
1

Kokilki wysmarować masłem (wzdłuż wgłębień na ściankach) i odstawić do lodówki.

2

Maliny myjemy i wrzucamy do rondelka z 2 łyżkami wody i gotujemy aż owoce się rozpadną.

3

Dokładamy do nich wtedy łyżkę masła i czekamy aż się rozpuści, następnie dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki. Maliny powinny mieć zawiesistą konsystencje podobną do kisielu.

4

Odstawiamy je do wystygnięcia, w tym czasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli na sztywną pianę.

5

Do wystudzonych malin dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, przełożyć do kokilek.

6

Piec w piecyku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 12 minut.

Składniki

Składniki
 4 białka
 300 g malin
 1 łyżka stołowa mąki
 1 łyżka stołowa masła
 125 g cukru pudru
 2 łyżki stołowe wody
 szczypta soli

Wskazówki

Przygotowanie
1

Kokilki wysmarować masłem (wzdłuż wgłębień na ściankach) i odstawić do lodówki.

2

Maliny myjemy i wrzucamy do rondelka z 2 łyżkami wody i gotujemy aż owoce się rozpadną.

3

Dokładamy do nich wtedy łyżkę masła i czekamy aż się rozpuści, następnie dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki. Maliny powinny mieć zawiesistą konsystencje podobną do kisielu.

4

Odstawiamy je do wystygnięcia, w tym czasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli na sztywną pianę.

5

Do wystudzonych malin dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, przełożyć do kokilek.

6

Piec w piecyku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 12 minut.

Suflet malinowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *