Świąteczne muffinki z maślanym kremem

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania35 min.Czas gotowania40 min.Całkowity czas1 godz. 15 min.

Składniki babeczki
 3 szklanki mąki pszennej
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ szklanki brązowego cukru
 ½ szklanki miodu
 1 jajko
 ½ szklanki oleju
 ½ szklanki nalewki śliwkowej
 1 szklanka kefiru śliwkowego
 3 łyżki stołowe kakao
 2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
Składniki krem
 2 jajka
 ¾ szklanki cukru
 250 g masła
 aromat waniliowy
 10 g zielonego barwnika spożywczego
 kolorowe posypki do dekoracji

Przygotowanie babeczek
1

Do miski przesiewamy mąkę a następnie mieszamy suche składniki.

2

W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki za pomocą trzepaczki.

3

Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy – nie musimy tego robić bardzo dokładnie wystarczy że składniki się połączą.

4

Przekładamy ciasto do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami (z tej porcji wychodzi 16 małych muffinek). Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180°C i pieczemy przez ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca odstawiamy muffinki do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu
5

Ubijamy jajka z cukrem w blaszanej misce nad garnkiem z gotującą się wodą (tak aby miska nie dotykała wody), do czasu aż rozpuści się cukier a masa będzie gęsta i puszysta.

6

W drugiej miseczce ucieramy masło i powoli wlewamy wystudzoną masę jajeczną cały czas ucierając.

7

Na koniec dodajemy aromat oraz barwnik i dokładnie mieszamy do powstania gładkiej jednolitej kolorystycznie masy.

Dekorowanie babeczek
8

Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki (u mnie w wysokie stożki imitujące choinki) oprószamy cukrowymi dekoracjami.

Składniki

Składniki babeczki
 3 szklanki mąki pszennej
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ szklanki brązowego cukru
 ½ szklanki miodu
 1 jajko
 ½ szklanki oleju
 ½ szklanki nalewki śliwkowej
 1 szklanka kefiru śliwkowego
 3 łyżki stołowe kakao
 2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
Składniki krem
 2 jajka
 ¾ szklanki cukru
 250 g masła
 aromat waniliowy
 10 g zielonego barwnika spożywczego
 kolorowe posypki do dekoracji

Wskazówki

Przygotowanie babeczek
1

Do miski przesiewamy mąkę a następnie mieszamy suche składniki.

2

W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki za pomocą trzepaczki.

3

Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy – nie musimy tego robić bardzo dokładnie wystarczy że składniki się połączą.

4

Przekładamy ciasto do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami (z tej porcji wychodzi 16 małych muffinek). Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180°C i pieczemy przez ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca odstawiamy muffinki do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu
5

Ubijamy jajka z cukrem w blaszanej misce nad garnkiem z gotującą się wodą (tak aby miska nie dotykała wody), do czasu aż rozpuści się cukier a masa będzie gęsta i puszysta.

6

W drugiej miseczce ucieramy masło i powoli wlewamy wystudzoną masę jajeczną cały czas ucierając.

7

Na koniec dodajemy aromat oraz barwnik i dokładnie mieszamy do powstania gładkiej jednolitej kolorystycznie masy.

Dekorowanie babeczek
8

Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki (u mnie w wysokie stożki imitujące choinki) oprószamy cukrowymi dekoracjami.

Świąteczne muffinki z maślanym kremem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *