Szpinakowe tortellini z serowym farszem

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania45 min.Całkowity czas1 godz. 45 min.

Składniki ciasto
 1 jajko
 150 g szpinaku
 2 szklanki mąki pszennej
 szczypta soli
Składniki farsz
 150 g serka kremowego naturalneo
 150 g startego parmezanu
 garść listków bazylii
 2 ząbki czosnku
 sól, pieprz
Pozostałe składniki
 łyżka oliwy z oliwek
 100 g pomidorów suszonych w zalewie
 100 g salami
 ½ łyżeczki płatków chili
 parmezan

Przygotowanie ciasta
1

Szpinak przesmażamy na rozgrzanej patelni ok 6 minut. Miksujemy go dokładnie do powstania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia.

2

Na stolnice przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, do miseczki wybijamy jajko i roztrzepujemy je, po czym przelewamy je do mąki, dodajemy szpinak i zagniatamy elastyczne ciasto.

3

Odstawiamy je pod przykryciem na kilkanaście minut aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
4

W misce łączymy serek i starty parmezan, dodajemy posiekane listki bazylii oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy farsz.

5

Doprawiamy go solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie tortellini
6

Ciasto rozwałkowujemy cienko (na ok 2-3 mm) przy użyciu wałka lub maszynki do makaronu, na długie prostokąty.

7

Wycinamy z nich kwadraty (ok 9x9cm) na środku każdego z nich układamy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej aby po sklejeniu powstały trójkąty. Następnie dwa rogi każdego trójkącika sklejamy razem i wywijamy odstający róg.

8

Gotowe tortellini odkładamy na stolnicę posypana mąką. Gdy wszystkie będą gotowe wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 4 minut.

9

Wyjmujemy je delikatnie łyżką cedzakową i rozkładamy na tackach aby się nie posklejały.

10

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niej pokrojone w paski salami oraz suszone pomidory i płatki chili, smażymy aż salami się zarumieni, pod koniec na patelnię przekładamy również tortellini i chwilę smażymy wszystko razem. Wykładamy na talerze i dekorujemy płatkami parmezanu.

Składniki

Składniki ciasto
 1 jajko
 150 g szpinaku
 2 szklanki mąki pszennej
 szczypta soli
Składniki farsz
 150 g serka kremowego naturalneo
 150 g startego parmezanu
 garść listków bazylii
 2 ząbki czosnku
 sól, pieprz
Pozostałe składniki
 łyżka oliwy z oliwek
 100 g pomidorów suszonych w zalewie
 100 g salami
 ½ łyżeczki płatków chili
 parmezan

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Szpinak przesmażamy na rozgrzanej patelni ok 6 minut. Miksujemy go dokładnie do powstania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia.

2

Na stolnice przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, do miseczki wybijamy jajko i roztrzepujemy je, po czym przelewamy je do mąki, dodajemy szpinak i zagniatamy elastyczne ciasto.

3

Odstawiamy je pod przykryciem na kilkanaście minut aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
4

W misce łączymy serek i starty parmezan, dodajemy posiekane listki bazylii oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy farsz.

5

Doprawiamy go solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie tortellini
6

Ciasto rozwałkowujemy cienko (na ok 2-3 mm) przy użyciu wałka lub maszynki do makaronu, na długie prostokąty.

7

Wycinamy z nich kwadraty (ok 9x9cm) na środku każdego z nich układamy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej aby po sklejeniu powstały trójkąty. Następnie dwa rogi każdego trójkącika sklejamy razem i wywijamy odstający róg.

8

Gotowe tortellini odkładamy na stolnicę posypana mąką. Gdy wszystkie będą gotowe wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 4 minut.

9

Wyjmujemy je delikatnie łyżką cedzakową i rozkładamy na tackach aby się nie posklejały.

10

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niej pokrojone w paski salami oraz suszone pomidory i płatki chili, smażymy aż salami się zarumieni, pod koniec na patelnię przekładamy również tortellini i chwilę smażymy wszystko razem. Wykładamy na talerze i dekorujemy płatkami parmezanu.

Szpinakowe tortellini z serowym farszem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *