Warstwowa sałatka z tuńczykiem i krakersami

Kategoria, , TrudnośćPoczątkujący

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas1 godz.

Składniki
 24 sztuk krakersów
 2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym
 1 mała dymka
 80 g żółtego sera
 ½ czerwonej pieczonej papryki bez skórki
 3 ugotowane na twardo jajka
 6 łyżek majonezu
 mały pęczek szczypiorku
  puszki kukurydzy
 2 łyżki kiełków rzodkiewki
 sól i pieprz

Przygotowanie
1

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do niego posiekaną w drobną kostkę pieczoną i obraną ze skórki paprykę, kukurydzę, kiełki rzodkiewki oraz 3 łyżki majonezu, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

2

Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy go widelcem, dodajemy drobno posiekaną dymkę, 1 łyżkę majonezu. Całość doprawiamy do smaku.

3

Jajka obieramy ze skorupek, białka ścieramy na tarce, dodajemy do nich 2 łyżki majonezu, sól i świeżo mielony pierz do smaku. Żółtka rozdrabniamy widelcem.

4

Na półmisku układamy 8 krakersów, wykładamy na nie masę serową i równo rozkładamy. Przykrywamy kolejną porcją ośmiu krakersów.

5

Następnie wykładamy na nie masę tuńczykową i ponownie przykrywamy pozostałymi 8 krakersami.

6

Na wierzch wykładamy masę z białek, a na nią układamy rozdrobnione żółtka. Wierzch oprószamy posiekanym szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki.

7

Sałatkę przed podaniem odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Składniki

Składniki
 24 sztuk krakersów
 2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym
 1 mała dymka
 80 g żółtego sera
 ½ czerwonej pieczonej papryki bez skórki
 3 ugotowane na twardo jajka
 6 łyżek majonezu
 mały pęczek szczypiorku
  puszki kukurydzy
 2 łyżki kiełków rzodkiewki
 sól i pieprz

Wskazówki

Przygotowanie
1

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do niego posiekaną w drobną kostkę pieczoną i obraną ze skórki paprykę, kukurydzę, kiełki rzodkiewki oraz 3 łyżki majonezu, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

2

Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy go widelcem, dodajemy drobno posiekaną dymkę, 1 łyżkę majonezu. Całość doprawiamy do smaku.

3

Jajka obieramy ze skorupek, białka ścieramy na tarce, dodajemy do nich 2 łyżki majonezu, sól i świeżo mielony pierz do smaku. Żółtka rozdrabniamy widelcem.

4

Na półmisku układamy 8 krakersów, wykładamy na nie masę serową i równo rozkładamy. Przykrywamy kolejną porcją ośmiu krakersów.

5

Następnie wykładamy na nie masę tuńczykową i ponownie przykrywamy pozostałymi 8 krakersami.

6

Na wierzch wykładamy masę z białek, a na nią układamy rozdrobnione żółtka. Wierzch oprószamy posiekanym szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki.

7

Sałatkę przed podaniem odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i krakersami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 komentarzy “Warstwowa sałatka z tuńczykiem i krakersami”