Wiosenne pierożki (tortellini) z botwinką i serkiem kremowym

Kategoria, ,

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godz. 30 min.

Składniki ciasto
 ¼ kg mąki pszennej
 80 ml gorącej wody
 2 jajka
 0,50 łyżeczki soli
Składniki farsz
 1 pęczek botwinki
 125 g naturalnego serka kremowego
 25 g sera mozzarella
 35 g parmezanu
 1 jajko
 1 łyżka stołowa posiekanego koperku
 ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
 sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta
1

Przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, łączymy z roztrzepanymi jajkami. Następnie powoli dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie farszu
2

Pęczek botwinki dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 3-4 minuty.

3

Botwinkę odcedzić i odcisnąć, następnie liście botwinki oraz malutkie buraczki drobno posiekać.

4

Parmezan i mozzarellę ścieramy na drobnych oczkach tarki, mieszamy z kremowym serkiem i botwinką oraz przyprawami do smaku, na końcu dodajemy jajko i mieszamy.

Przygotowanie pierogów
5

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kubkiem kółka, na środku każdego wykładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi jak na pierogi następnie sklejamy dwa przeciwległe rogi z sobą.

6

Gotowe pierożki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy aż wypłyną (ok 4 minut). Po tym czasie odcedzamy i rozkładamy pierożki na tacce lub talerzach.

7

Podajemy skropione rozpuszczonym masłem i oprószone tartym parmezanem i posiekanym koperkiem.

Składniki

Składniki ciasto
 ¼ kg mąki pszennej
 80 ml gorącej wody
 2 jajka
 0,50 łyżeczki soli
Składniki farsz
 1 pęczek botwinki
 125 g naturalnego serka kremowego
 25 g sera mozzarella
 35 g parmezanu
 1 jajko
 1 łyżka stołowa posiekanego koperku
 ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
 sól i pieprz do smaku

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, łączymy z roztrzepanymi jajkami. Następnie powoli dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie farszu
2

Pęczek botwinki dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 3-4 minuty.

3

Botwinkę odcedzić i odcisnąć, następnie liście botwinki oraz malutkie buraczki drobno posiekać.

4

Parmezan i mozzarellę ścieramy na drobnych oczkach tarki, mieszamy z kremowym serkiem i botwinką oraz przyprawami do smaku, na końcu dodajemy jajko i mieszamy.

Przygotowanie pierogów
5

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kubkiem kółka, na środku każdego wykładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi jak na pierogi następnie sklejamy dwa przeciwległe rogi z sobą.

6

Gotowe pierożki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy aż wypłyną (ok 4 minut). Po tym czasie odcedzamy i rozkładamy pierożki na tacce lub talerzach.

7

Podajemy skropione rozpuszczonym masłem i oprószone tartym parmezanem i posiekanym koperkiem.

Wiosenne pierożki (tortellini) z botwinką i serkiem kremowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *