Wiśniowa panienka

Kategoria, TrudnośćZaawansowany

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania1 godz. 40 min.Całkowity czas2 godz. 40 min.

Składniki ciasto
 2 szklanki mąki pszennej
 1 ½ szklanki cukru
 1 kostka masła
 8 jajek
 4 opakowania kisielu wiśniowego
 2 łyżki stołowe syropu wiśniowego
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masa serowa
 1 kg sera
 6 jajek
 ¾ szklanki cukru
 2 budynie waniliowe
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki krem
 2 szklanki mleka
 4 łyżki stołowe cukru
 1 łyżka stołowa mąki pszennej
 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 150 g masła
 4 łyżki stołowe mleka w proszku
Składniki mus wiśniowy
 300 g wiśni bez pestek
 2 galaretki wiśniowe

Przygotowanie ciasta
1

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

2

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzone rozpuszczone masło oraz syrop wiśniowy i dalej ucieramy. Stopniowo do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielami.

3

Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie łączymy z ciastem.

4

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 170 stopni przez 40 minut.

Przygotowanie masy serowej
5

Ucieramy żółtka z cukrem, a gdy ten się rozpuści dokładamy po łyżce sera. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt waniliowy a na koniec budynie.

6

W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Ubite białka łączymy z serem delikatnie mieszając.

7

Blachę (o tych samych wymiarach w której piekło się ciasto) dokładnie wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę serową. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie kremu
8

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i ekstraktem z wanilii.

9

W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń a następnie odstawić do wystudzenia.

10

Następnie masło ucieramy na krem z wystudzonym budyniem.

Przygotowanie musu owocowego
11

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody, dodajemy do nich zblendowane wiśnie i odstawiamy do stężenia.

Złożenie ciasta
12

Ciasto kroimy na 2 części, pierwszą z nich smarujemy kremem (1/3 całości), następnie układamy sernik, smarujemy go kolejną częścią kremu, i układamy drugi blat, który smarujemy resztą kremu. Mus wiśniowy wykładamy na ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce.

Składniki

Składniki ciasto
 2 szklanki mąki pszennej
 1 ½ szklanki cukru
 1 kostka masła
 8 jajek
 4 opakowania kisielu wiśniowego
 2 łyżki stołowe syropu wiśniowego
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masa serowa
 1 kg sera
 6 jajek
 ¾ szklanki cukru
 2 budynie waniliowe
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki krem
 2 szklanki mleka
 4 łyżki stołowe cukru
 1 łyżka stołowa mąki pszennej
 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 150 g masła
 4 łyżki stołowe mleka w proszku
Składniki mus wiśniowy
 300 g wiśni bez pestek
 2 galaretki wiśniowe

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

2

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzone rozpuszczone masło oraz syrop wiśniowy i dalej ucieramy. Stopniowo do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielami.

3

Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie łączymy z ciastem.

4

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 170 stopni przez 40 minut.

Przygotowanie masy serowej
5

Ucieramy żółtka z cukrem, a gdy ten się rozpuści dokładamy po łyżce sera. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt waniliowy a na koniec budynie.

6

W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Ubite białka łączymy z serem delikatnie mieszając.

7

Blachę (o tych samych wymiarach w której piekło się ciasto) dokładnie wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę serową. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie kremu
8

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i ekstraktem z wanilii.

9

W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń a następnie odstawić do wystudzenia.

10

Następnie masło ucieramy na krem z wystudzonym budyniem.

Przygotowanie musu owocowego
11

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody, dodajemy do nich zblendowane wiśnie i odstawiamy do stężenia.

Złożenie ciasta
12

Ciasto kroimy na 2 części, pierwszą z nich smarujemy kremem (1/3 całości), następnie układamy sernik, smarujemy go kolejną częścią kremu, i układamy drugi blat, który smarujemy resztą kremu. Mus wiśniowy wykładamy na ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce.

Wiśniowa panienka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *