
Do miski przesiewamy mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodajemy ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło.
Dokładnie mieszamy aby powstało gładkie ciasto. Następnie wyrabiamy powstałą masę przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, na min 1,5 godziny, aby wyrosło.
Kuleczki mozzarelli odsączamy z zalewy i marynujemy w oliwie z pomidorów z dodatkiem posiekanego suszonego pomidora oraz ziarenkami marynowanego zielnego pieprzu.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką i wycinamy z ciasta koła. Na każdym placuszku układamy listek szpinaku, plasterek wędzonego pstrąga łososiowego oraz zamarynowaną kulkę mozzarelli. Następnie sklejamy dokładnie brzegi ciasta i formujemy kuleczki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, i smażymy pierożki przez 3-4 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jogurt naturalny mieszamy z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pączki podajemy na ciepło z dodatkiem sosu.
Składniki
Wskazówki
Do miski przesiewamy mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodajemy ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło.
Dokładnie mieszamy aby powstało gładkie ciasto. Następnie wyrabiamy powstałą masę przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, na min 1,5 godziny, aby wyrosło.
Kuleczki mozzarelli odsączamy z zalewy i marynujemy w oliwie z pomidorów z dodatkiem posiekanego suszonego pomidora oraz ziarenkami marynowanego zielnego pieprzu.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką i wycinamy z ciasta koła. Na każdym placuszku układamy listek szpinaku, plasterek wędzonego pstrąga łososiowego oraz zamarynowaną kulkę mozzarelli. Następnie sklejamy dokładnie brzegi ciasta i formujemy kuleczki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, i smażymy pierożki przez 3-4 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jogurt naturalny mieszamy z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pączki podajemy na ciepło z dodatkiem sosu.