Wytrawne mini pączki z mozzarellą, pstrągiem łososiowym i szpinakiem

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz. 40 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas2 godz. 10 min.

Składniki ciasto
 2 ½ szklanki mąki
 8 g suchych drożdży
 1 łyżka cukru
 1 łyżeczka soli
 1 szklanka ciepłego mleka
 1 łyżka roztopionego masła
Składniki farsz
 150 g mozzarelli w małych kulkach/lub 1 duża kulka pokrojona w kostkę
 80 g wędzonego pstrąga łososiowego
 garść świeżych liści szpinaku
 ½ łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
 pomidory suszone w oliwie
Pozostałe składniki
 olej do smażenia
Składniki sos
 180 g jogurtu naturalnego
 1 łyżka majonezu
 ½ łyżeczki soli
 2 ząbki czosnku
 pęczek bazylii
 szczypta białego pieprzu

Przygotowanie pączków
1

Do miski przesiewamy mąkę, drożdże, cukier i sól.

2

Dodajemy ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło.

3

Dokładnie mieszamy aby powstało gładkie ciasto. Następnie wyrabiamy powstałą masę przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, na min 1,5 godziny, aby wyrosło.

4

Kuleczki mozzarelli odsączamy z zalewy i marynujemy w oliwie z pomidorów z dodatkiem posiekanego suszonego pomidora oraz ziarenkami marynowanego zielnego pieprzu.

5

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką i wycinamy z ciasta koła. Na każdym placuszku układamy listek szpinaku, plasterek wędzonego pstrąga łososiowego oraz zamarynowaną kulkę mozzarelli. Następnie sklejamy dokładnie brzegi ciasta i formujemy kuleczki.

6

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, i smażymy pierożki przez 3-4 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie sosu
7

Jogurt naturalny mieszamy z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

8

Pączki podajemy na ciepło z dodatkiem sosu.

Składniki

Składniki ciasto
 2 ½ szklanki mąki
 8 g suchych drożdży
 1 łyżka cukru
 1 łyżeczka soli
 1 szklanka ciepłego mleka
 1 łyżka roztopionego masła
Składniki farsz
 150 g mozzarelli w małych kulkach/lub 1 duża kulka pokrojona w kostkę
 80 g wędzonego pstrąga łososiowego
 garść świeżych liści szpinaku
 ½ łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
 pomidory suszone w oliwie
Pozostałe składniki
 olej do smażenia
Składniki sos
 180 g jogurtu naturalnego
 1 łyżka majonezu
 ½ łyżeczki soli
 2 ząbki czosnku
 pęczek bazylii
 szczypta białego pieprzu

Wskazówki

Przygotowanie pączków
1

Do miski przesiewamy mąkę, drożdże, cukier i sól.

2

Dodajemy ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło.

3

Dokładnie mieszamy aby powstało gładkie ciasto. Następnie wyrabiamy powstałą masę przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, na min 1,5 godziny, aby wyrosło.

4

Kuleczki mozzarelli odsączamy z zalewy i marynujemy w oliwie z pomidorów z dodatkiem posiekanego suszonego pomidora oraz ziarenkami marynowanego zielnego pieprzu.

5

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką i wycinamy z ciasta koła. Na każdym placuszku układamy listek szpinaku, plasterek wędzonego pstrąga łososiowego oraz zamarynowaną kulkę mozzarelli. Następnie sklejamy dokładnie brzegi ciasta i formujemy kuleczki.

6

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, i smażymy pierożki przez 3-4 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie sosu
7

Jogurt naturalny mieszamy z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

8

Pączki podajemy na ciepło z dodatkiem sosu.

Wytrawne mini pączki z mozzarellą, pstrągiem łososiowym i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *