Wytrawne rurki z farszem z marchewki i komosy ryżowej

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania35 min.Czas gotowania45 min.Całkowity czas1 godz. 20 min.

Składniki ciasto
 200 g mąki pszennej
 100 g masła
 100 ml śmietany
 ½ łyżeczki soli
 czarnuszka do posypania
 1 małe roztrzepane jajko do wysmarowania rurek
Składniki farsz
 1 szklanka komosy ryżowej
 2 szklanki bulionu warzywnego
 2 marchewki
 1 pomidor bez skórki i ziaren nasiennych
 1 czerwona papryka
 ½ łyżki czerwonej pasty curry
 olej aromatyzowany suszonymi pomidorami

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę przesiewamy z dodatkiem soli, dodajemy śmietanę i masło.

2

Siekamy wszystkie składniki nożem a następnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy tak przygotowane ciasto do lodówki na minimum godzinę.

3

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 milimetrów, wycinamy z niego paski o długości ok 25-30 cm i szerokości ok 2,5 cm.

4

Owijamy foremki ciastem (można użyć metalowych, ja przygotowałam tzw. jednorazówki z papieru format A4 – kartkę składamy na pół i zwijamy aby powstał stożek następnie spinamy biurowym zszywaczem i przycinamy na długość ok 9 cm) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Smarujemy rurki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy czarnuszką.

6

Pieczemy rurki w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piecyku przez 15 minut.

Przygotowanie farszu
7

Komosę ryżową przed gotowaniem płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy bulionem i gotujemy 12-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

8

Marchewkę i paprykę ścieramy na grubych oczkach tarki, pomidora kroimy w drobną kostkę.

9

Smażymy warzywa na rozgrzanym oleju aż zmiękną, pod koniec dodajemy ugotowaną komosę, doprawiamy pastą curry.

10

Odstawiamy na chwilę tak przygotowany farsz.

Złożenie rurek
11

Jeszcze ciepłym (ale nie gorącym) farszem faszerujemy upieczone rurki. Przed podaniem układamy na talerzu dekorując natką pietruszki.

Składniki

Składniki ciasto
 200 g mąki pszennej
 100 g masła
 100 ml śmietany
 ½ łyżeczki soli
 czarnuszka do posypania
 1 małe roztrzepane jajko do wysmarowania rurek
Składniki farsz
 1 szklanka komosy ryżowej
 2 szklanki bulionu warzywnego
 2 marchewki
 1 pomidor bez skórki i ziaren nasiennych
 1 czerwona papryka
 ½ łyżki czerwonej pasty curry
 olej aromatyzowany suszonymi pomidorami

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę przesiewamy z dodatkiem soli, dodajemy śmietanę i masło.

2

Siekamy wszystkie składniki nożem a następnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy tak przygotowane ciasto do lodówki na minimum godzinę.

3

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 milimetrów, wycinamy z niego paski o długości ok 25-30 cm i szerokości ok 2,5 cm.

4

Owijamy foremki ciastem (można użyć metalowych, ja przygotowałam tzw. jednorazówki z papieru format A4 – kartkę składamy na pół i zwijamy aby powstał stożek następnie spinamy biurowym zszywaczem i przycinamy na długość ok 9 cm) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Smarujemy rurki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy czarnuszką.

6

Pieczemy rurki w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piecyku przez 15 minut.

Przygotowanie farszu
7

Komosę ryżową przed gotowaniem płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy bulionem i gotujemy 12-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

8

Marchewkę i paprykę ścieramy na grubych oczkach tarki, pomidora kroimy w drobną kostkę.

9

Smażymy warzywa na rozgrzanym oleju aż zmiękną, pod koniec dodajemy ugotowaną komosę, doprawiamy pastą curry.

10

Odstawiamy na chwilę tak przygotowany farsz.

Złożenie rurek
11

Jeszcze ciepłym (ale nie gorącym) farszem faszerujemy upieczone rurki. Przed podaniem układamy na talerzu dekorując natką pietruszki.

Wytrawne rurki z farszem z marchewki i komosy ryżowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *