Zupa gołąbkowa

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania30 min.Czas gotowania2 godz.Całkowity czas2 godz. 30 min.

Składniki
 1 marchewka
 1 pietruszka
 kawałek selera
 1 czerwona cebula
 3 ząbki czosnku
  małej główki białej kapusty
 300 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
 350 ml domowego przecieru pomidorowego (mogą być też świeże lub krojone pomidory z puszki)
 80 g ryżu
 sól, pieprz, wędzona papryka, suszone pomidory z bazylią
 olej rzepakowy

Przygotowanie
1

Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kapustę szatkujemy.

2

Na oleju podsmażamy warzywa, następnie dodajemy mięso i krótko razem smażymy. Zalewamy wszystko 2 litrami wody. Dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia.

3

Gotujemy wszystko przez ok 1 godzinę, pod koniec gotowania dodajemy ryż.

4

Całość gotujemy aż ryż zmięknie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką oraz suszonymi pomidorami z dodatkiem bazylij.

5

Podajemy z ulubionym pieczywem i opcjonalnie łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego.

Składniki

Składniki
 1 marchewka
 1 pietruszka
 kawałek selera
 1 czerwona cebula
 3 ząbki czosnku
  małej główki białej kapusty
 300 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
 350 ml domowego przecieru pomidorowego (mogą być też świeże lub krojone pomidory z puszki)
 80 g ryżu
 sól, pieprz, wędzona papryka, suszone pomidory z bazylią
 olej rzepakowy

Wskazówki

Przygotowanie
1

Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kapustę szatkujemy.

2

Na oleju podsmażamy warzywa, następnie dodajemy mięso i krótko razem smażymy. Zalewamy wszystko 2 litrami wody. Dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia.

3

Gotujemy wszystko przez ok 1 godzinę, pod koniec gotowania dodajemy ryż.

4

Całość gotujemy aż ryż zmięknie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką oraz suszonymi pomidorami z dodatkiem bazylij.

5

Podajemy z ulubionym pieczywem i opcjonalnie łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego.

Zupa gołąbkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 komentarzy “Zupa gołąbkowa”