Zupa krem z pieczonych warzyw

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania35 min.Całkowity czas1 godz. 20 min.

Składniki
 1,50 l bulionu warzywnego + warzywa z gotowania bulionu
 1 średniej wielkości cukinia
 1 czerwona papryka
 3 duże ziemniaki
 3 duże pomidory
 3 ząbki czosnku
 1 dymka
 2 łyżki oleju lnianego
 sól, ostra wędzona papryka do smaku
 czarnuszka do podania

Przygotowanie
1

Paprykę, ziemniaki i pomidory układamy na blaszce, pieczemy w piecyku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

2

Po upieczeniu obieramy ze skórek i kroimy w kawałki.

3

Na oleju lnianym przesmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną dymkę. Gdy się zeszklą dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, upieczone warzywa oraz te pozostałe z gotowania bulionu (marchewkę, pietruszkę, selera). Całość krótko smażymy i zalewamy bulionem.

4

Gotujemy ok 10-15 minut. Doprawiamy solą i ostrą wędzoną papryką.

5

Odstawiamy do wystudzenia a następnie całość blendujemy.

6

Podajemy z grzankami, grillowanymi warzywami oraz oprószoną ziarenkami czarnuszki.

Składniki

Składniki
 1,50 l bulionu warzywnego + warzywa z gotowania bulionu
 1 średniej wielkości cukinia
 1 czerwona papryka
 3 duże ziemniaki
 3 duże pomidory
 3 ząbki czosnku
 1 dymka
 2 łyżki oleju lnianego
 sól, ostra wędzona papryka do smaku
 czarnuszka do podania

Wskazówki

Przygotowanie
1

Paprykę, ziemniaki i pomidory układamy na blaszce, pieczemy w piecyku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

2

Po upieczeniu obieramy ze skórek i kroimy w kawałki.

3

Na oleju lnianym przesmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną dymkę. Gdy się zeszklą dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, upieczone warzywa oraz te pozostałe z gotowania bulionu (marchewkę, pietruszkę, selera). Całość krótko smażymy i zalewamy bulionem.

4

Gotujemy ok 10-15 minut. Doprawiamy solą i ostrą wędzoną papryką.

5

Odstawiamy do wystudzenia a następnie całość blendujemy.

6

Podajemy z grzankami, grillowanymi warzywami oraz oprószoną ziarenkami czarnuszki.

Zupa krem z pieczonych warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *