Dyniowe kopytka z brzoskwiniami

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania45 min.Całkowity czas1 godz. 45 min.

Składniki kopytka
 ½ kg ugotowanych ziemniaków
 400 g puree z pieczonej dyni
 200 g mąki pszennej oraz mąka do podsypania
 1 jajko
 szczypta soli
 opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu jeśli chcemy podawać kopytka na słodko
Pozostałe składniki
 3 łyżki masła
 3 łyżki brązowego cukru
 2 brzoskwinie
 kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie kopytek
1

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.

2

W misce łączymy ziemniaki z puree dyniowym.

RADA: Puree dyniowe uzyskujemy piekąc obraną i pozbawioną nasion dynię do miękkości a następnie blendując ją na gładką masę.

3

Dodajemy mąkę, jajko, sól i ewentualnie cynamon. Zagniatamy jednolite ciasto.

4

Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, następnie formujemy wałki które tniemy ukośnie na ok 3 cm kawałki.

5

Gotujemy w osolonej wodzie partiami aby się nie posklejały podczas gotowania. Po ok 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyciągamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzach aby obciekły.

Sposób podania
6

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy do niego cukier i mieszamy do momentu aż się rozpuści.

7

Brzoskwinie obieramy ze skórki, i kroimy w małe kawałki. Dodajemy do masła z cukrem i wraz z kopytkami i chwilę razem podsmażamy.

8

Podajemy na ciepło z świeżymi listkami mięty.

Składniki

Składniki kopytka
 ½ kg ugotowanych ziemniaków
 400 g puree z pieczonej dyni
 200 g mąki pszennej oraz mąka do podsypania
 1 jajko
 szczypta soli
 opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu jeśli chcemy podawać kopytka na słodko
Pozostałe składniki
 3 łyżki masła
 3 łyżki brązowego cukru
 2 brzoskwinie
 kilka listków świeżej mięty

Wskazówki

Przygotowanie kopytek
1

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.

2

W misce łączymy ziemniaki z puree dyniowym.

RADA: Puree dyniowe uzyskujemy piekąc obraną i pozbawioną nasion dynię do miękkości a następnie blendując ją na gładką masę.

3

Dodajemy mąkę, jajko, sól i ewentualnie cynamon. Zagniatamy jednolite ciasto.

4

Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, następnie formujemy wałki które tniemy ukośnie na ok 3 cm kawałki.

5

Gotujemy w osolonej wodzie partiami aby się nie posklejały podczas gotowania. Po ok 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyciągamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzach aby obciekły.

Sposób podania
6

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy do niego cukier i mieszamy do momentu aż się rozpuści.

7

Brzoskwinie obieramy ze skórki, i kroimy w małe kawałki. Dodajemy do masła z cukrem i wraz z kopytkami i chwilę razem podsmażamy.

8

Podajemy na ciepło z świeżymi listkami mięty.

Dyniowe kopytka z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 komentarzy “Dyniowe kopytka z brzoskwiniami”