Opcje drukowania:

Mrowisko

Ilość porcji1 ServingCzas przygotowania15 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas45 min.

 200 g mąki
 2 jajka
 1 żółtko
 syrop z datkyli
 mak
 olej do smażenia
Przygotowanie
1

Z jajek i mąki zagniatamy ciasto.

2

Rozwałkowujemy je na podłużne placki z których wykrawamy trójkąty.

3

Rozgrzewamy olej. Smażymy na głębokim tłuszczu, przygotowane wcześniej trójkąty z obu stron na złoty kolor.

4

Wyjmujemy ostrożnie na papier aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

5

Układamy na paterze lub talerzu a następnie polewamy syropem daktylowym (w oryginalnym przepisie jest miód) i posypujemy makiem.

RADA: W cieście nie ma cukru więc tylko od Was zależy jak słodkie będą te chrupiące trójkąciki, możecie je również oprószyć jak tradycyjne faworki cukrem pudrem.