
Paprykę, ziemniaki i pomidory układamy na blaszce, pieczemy w piecyku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu obieramy ze skórek i kroimy w kawałki.
Na oleju lnianym przesmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną dymkę. Gdy się zeszklą dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, upieczone warzywa oraz te pozostałe z gotowania bulionu (marchewkę, pietruszkę, selera). Całość krótko smażymy i zalewamy bulionem.
Gotujemy ok 10-15 minut. Doprawiamy solą i ostrą wędzoną papryką.
Odstawiamy do wystudzenia a następnie całość blendujemy.
Podajemy z grzankami, grillowanymi warzywami oraz oprószoną ziarenkami czarnuszki.
Składniki
Wskazówki
Paprykę, ziemniaki i pomidory układamy na blaszce, pieczemy w piecyku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu obieramy ze skórek i kroimy w kawałki.
Na oleju lnianym przesmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną dymkę. Gdy się zeszklą dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, upieczone warzywa oraz te pozostałe z gotowania bulionu (marchewkę, pietruszkę, selera). Całość krótko smażymy i zalewamy bulionem.
Gotujemy ok 10-15 minut. Doprawiamy solą i ostrą wędzoną papryką.
Odstawiamy do wystudzenia a następnie całość blendujemy.
Podajemy z grzankami, grillowanymi warzywami oraz oprószoną ziarenkami czarnuszki.