28.11.2017 r. miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach bożonarodzeniowych zorganizowanych w Akademii Smaku przez firmę Sokołów.
Warsztaty oprócz części stricte kulinarnej, poświęcone były tematyce świątecznej. Odbywały się w pięknych okolicznościach przyrody w oddalonym od miejskiego zgiełku Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej.
Pierwszą część spotkania pod hasłem „ŻYWIOŁOWE ŚWIĘTA – czyli jak uniknąć świątecznych pułapek” prowadziła Alina Wajda – Lamparska – kobieta o niezwykłej charyzmie, zarażająca optymizmem i pogodą ducha. Razem z nią mieliśmy okazję zdefiniować własne podejście do świątecznych przygotowań poprzez pryzmat czterech żywiołów. A także zaczerpnąć inspiracji z niezwykłych kart „Głos serca” – mi osobiście pozwoliło to na chwilę refleksji aby nie dać się zwariować świątecznej gorączce.
Druga część to warsztaty DIY, podczas których mogliśmy samodzielnie przygotować wyjątkowy, świąteczny ogród w słoju, a jak wiadomo samodzielnie przygotowana dekoracja cieszy tym mocniej, że jest jedyna, niepowtarzalna i w 100% nasza. Dzięki temu w tym roku zalążek świątecznego klimatu ozdabia naszą jadalnie jeszcze miesiąc przed świętami.
Uwieńczeniem całości było wspólne przygotowanie świątecznych potraw z szefem kuchni Sokołów Dominikiem Moskalenko.
Dzięki pomysłowości szafa kuchni mieliśmy przyjemność spróbować:
Wolno gotowaną łopatkę wieprzową na sałatce z brukselki i pieczonego buraka z dresingiem z octu balasamicznego
Pieczony rostbef wołowy z sosem tatarskim
Świąteczną szynkę zapiekaną w miodzie z gotowaną brukselką i okrasą z boczku wędzonego
To była prawdziwa uczta dla podniebienia i z całą pewnością nikt nie wrócił głodny – dodatkowo całe spotkanie pozwoliło naładować akumulatory przed zbliżającymi się świętami i zaczerpnąć inspiracji 🙂